Saturday, December 3, 2022

Ders 10: Haftanın Ödevi

 

2022-2023 SORULAR

  1. Onur, Sağlık Fakültesi, "Rutubetin betonarme yapıların dayanıklılığı üzerinde önemli etkileri olduğunu yapıda bulunan metalin ömrünü kalınlığını azalttığını ve hatta yok edip sadece beton bir yapı haline getirdiğini biliyoruz peki bu rutubetin oluşturduğu risk faktörü sadece betonarme yapılar için mi önemli yoksa yığma yapılar , ahşap yapılar ve çelik yapılar için de betonarme yapılar da olduğu kadar önemli mi bu yapıların rutubet kapması durumunda alacağı hasar farkı nasıl olur ?"
  2. Veysel, Sağlık Fakültesi, "Depremin binalara transfer ettiği yükü hesaplanırken kullandığımız parametrelerden biri de binanın ağırlığı kütlesi. Bu kütle doğal olarak betonarme binalarda daha fazla özellikle ahşaba kıyasla. Ve ülkemize kıyasla kamu binalarını ahşap olarak işleyen ülkeler var mı ? Bu ahşap binalar deprem gördü mü? Peki betonarme bir binanın ömrünün kütleyle binanın kat sayısıyla bir alakası var mı? Ve Ülkemize kıyasla kamu binalarını ahşap olarak işleyen ülkeler var mı ? Bu ahşap binalar deprem gördü mü?"
  3. Mine, Sağlık Fakültesi, "Betonarme bir yapı inşa edilirken, binayı istenilen uzunluğa ulaştırabilmek için dış cephe dilatasyonu yapmak gerekir. Genelde yaklaşık 35-40 metreden daha uzun binalar yapmak için bu yola başvurulur. Dilatasyon ile aynı yere 2 ayrı kolon konur ve 2 farklı bina varmışçasına yapı statiklendirilir. Bu iki kolon arasına da basınca dayanıklı malzemeler yerleştirilir. Aslında dilatasyon binayı ayırmak demektir. Bir binada dış cephe dilatasyonu olması o binanın depreme dayanıklılık durumunu nasıl etkiler?" 
  4. Kader, Sağlık Fakültesi, "4734 sayılı kamu ihale kanununun amacı ihale işlerinin nasıl ilerleyeceğini göstermektir. Osmanlı döneminde ki uygulanışı ile günümüzdeki uygulanışı arasında bazı farklılıklar vardır. Bu kanunun Atatürk dönemde ki uygulanışı nasıldır ve günümüzdekinden ne gibi farklılıkları vardır?"
  5. Muhammet, Sağlık Fakültesi, "17 Ağustos 1999 yılında 7.4 büyüklüğünde ve merkez üssü Gölcük olan depremde resmi raporlara göre 17.480 ölüm, 23.781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. 1939 Erzincan depremi ile batıya doğru kırılmaya başlayan Kuzey Anadolu Fayı en son batıdaki Gölcük’te gerçekleşti. Uzmanlara göre 30 yıl içerisinde Marmara’da bir deprem olma olasılığı %64 iken beklenen bu depremin günümüz İstanbul ve çevresindeki illerde yaratacağı bilanço ne olacaktır?"
  6. Merve, Sağlık Fakültesi, "Bina iç mekan görünüşünde, kirişin grileşmiş-yosunlaşmış şekilde görünmesinin sebebinin genel olarak yetersiz ısı yalıtımından dolayı bünyesinde bulundurduğu nemi duvarın içinde bırakmasından kaynaklı olduğunu belirttiniz. Rutubetlenmenin binanın yapı elemanlarının çürümesi sonucu ortaya çıktığından bahsettiniz. Peki biz yaşadığımız yerde bu yeşillenmeyi görüyorsak bunun çözümü için binanın yıkılıp tekrar mı yapılması gerekir yoksa binaya iyileştirme çalışmaları ile bu sorun ortadan kaldırılabilir mi?"
  7. Güner, Tıp Fakültesi, "Rutubeti önlemek için dışarıdan ısı yalıtımı yapılması gerekir. Ayrıca bina duvar kalınlığının ısı yalıtımı lehine kalınlaştırılması gerekir. Rutubet aldığında ise bina çürümeye başlar. Rutubeti ne kadar ciddiye almalıyız? Yeni bir binada olsa dahi rutubet olması binanın ömrünü ne kadar kısaltır?"
  8. Yasemin, Tıp Fakültesi, "Fransa da son birkaç yıldır kamu yapılarının tamamını sürdürülebilirlik bağlamında tekniklerle inşa edilmesi hususunda baskılar var. Bu sürdürülebilirlik tekniklerinin Türkiye de gelmesi gerekir. Peki gelmesi için ne yapabiliriz?"
  9. Nesrin, Tıp Fakültesi, "Bilinçli yapılaşmada çevresine göre çukur olan alanlarda, sulu zeminler ve dolgu zeminlerde yerleşilmediğini ,yamaçlarda yerleşimin daha kontrollü olduğunu anladım. peki yerleşmenin tehlikeleri olduğu alanlarda evler ve binalar varsa  eğer , burada yaşayan insanları bilgilendirmek ne kadar önemli? bu yapıların yıkılma oranı ne kadar yüksek?"
  10. Gökçedeniz, Tıp Fakültesi, "Kamu ihale kanunu Türkiye'de ihalelerin nasıl yapılacağını ve işlerin hangi şartlarda yürütüleceğini ortaya koyan kanundur. İlk çıkan kamu ihale kanunu arasında çok ciddi farklar vardır. Kamu ihale kanunlarında sık mevzuat değişikliğinin yapılmasının güncellenmesinin olumlu sonuçları nelerdir ?"
  11. İclal, Tıp Fakültesi "Büyük ve oturma alanı geniş yapılarda; yapı ögelerinin genleşme, kısalma, sıcaklık gibi değişimlerden ya da yapının oturduğu zemindeki farklılıklardan dolayı yapıda doğabilecek hasarları engellemek amacıyla boydan boya bırakılan boşluklara dilatasyon denir. Bu şekilde tanımlanan dilatasyonun deprem riskine etkisi nedir?"
  12. Yusuf Ali, Tıp Fakültesi, "Dilatasyondan nasıl kurtuluruz? Binalardaki bütün malzemeler zamanla dilatasyona uğrar mı? Eğer uğrarlarsa bundan nasıl korunmamız gerekir yani korunma yöntemleri nelerdir?"
  13. Yasemin, Tıp Fakültesi, "Fransa da son birkaç yıldır kamu yapılarının tamamını sürdürülebilirlik bağlamında tekniklerle inşa edilmesi hususunda baskılar var. Bu sürdürülebilirlik tekniklerinin Türkiye de gelmesi gerekir. Peki gelmesi için ne yapabiliriz?"

PROJE ÖDEVİ:  SORU ÖRNEKLERİ
Türkiye'de Kamu Binalarının Deprem Riski (PDF) ilgili olarak yayınlanmış bir çalışma üzerinden bir değerlendirme videosu Webinar (Video 1) ve tartışma soruları ile konu ile ilgili sorunların mimarlık bilimi açısından değerlendirilmesi (Video 2) yapılmıştır. Makale üzerinde inceleme ve videolar üzerinden değerlendirme yaparak, ekte geçen yıllarda sorulmuş sorulardan farklı olacak soruları aşağıda istenen sıraya göre oluşturunuz.

Ders 
  • Öncesi:  En az 30 kelimeden az olmayacak kısa sorularınızı (Bkz. örnek sorular) yukarıda verilen  YouTube linkinin altına yazın.  
    • Esnası: YouTube linki altına verilen bir cevap varsa, derse okuyup ve açıklama yapacak kadar hazırlıklı gelin.
      • Sonrası Derse katılan her öğrencinin sorusu, derse KATILAN öğrenciler için ders koordinatörü ile öğrenci arasında yapılan karşılıklı paylaşımı esas alarak,  ÖZGÜN İFADELERİNİZ ile 50 kelimeden az olmayacak şekilde youtube sorunuzun altına yazarak ödevinizi tamamlayınız.

        ÖNEMLİ NOT

        Sorular özgün, düzgün ve anlaşılır şekilde yazılmalı. Soruların bir kopyası da WORD format olarak UBYS üzerine YÜKLENMELİ.  UBYS üzerine ve YouTube video altına zamanında yüklenmeyen/yazılmayan haftalık ödevler hiç bir şekilde e-mail üzerinden kabul edilmeyecektir.

        TARTIŞILAN SORU ÖRNEKLERİ


        Türkiye’de ihalelerin nasıl yapılacağını ve işlerin hangi şartlarda yürütüleceğini Kamu ihale kanunu, ile ortaya konur. İlk çıkan kamu ihale kanunuyla şu an uygulanan kamu ihale kanunu arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır.

        • Bu farkların uygulamada nasıl sıkıntılar doğurduğuna ilişkin örnekler verebilir misiniz?
        • Kamu İhale Kanunu’nda mevzuat değişikliğinin çok sık yapılmasının nedeni nedir?
        • Kamu yapılarını yapacak özel sektörün tespitinde kullanılan yöntemde, neden büyük sıkıntılar ortaya çıkmaktadır?

        Mimarlık biliminde dilatasyon, yüksek katlı ve oturma alanı geniş yapılar tasarlanırken, yapının oturduğu zemin ve ortamda ki sıcaklık farklarına bağlı faktörlere meydana gelen genleşme ve daralma gibi ortaya çıkan deformasyonların yapıya zarar vermesini engellemek gayesiyle yapılarda bırakılan boşluklara verilen isimdir. Tıp biliminde dilatasyon, genişleme anlamına gelir ve bu nedenle bir organın normal hacminin artması o organın dilatasyonu demek olur.

        • Yanlış ve bilinçsiz dilatasyon yapmak yapıya nasıl zararlar verebilir?
        • Sıcaklık arttığı veya azaldığı zaman ne meydana gelmektedir?
        • Ne kadar uzunluktan sonra yapı bir bütün olmaktan çıkarılarak ayrı bir yapı şeklinde inşa edilmelidir?

        Mimarlıkta dilatasyon, yüksek katlı ve oturma alanı geniş yapılar tasarlanırken, yapının oturduğu zemindeki farklılıklar ve sıcaklık değişimlerinden dolayı meydana gelen genleşme ve kısalma hareketlerinin yapıya zarar vermesini engellemek gayesiyle yapılarda bırakılan boşluklara verilen isimdir. Tıp alanında dilatasyon, genişleme anlamına gelmektedir. Bir organın normal hacminin artması o organın dilatasyonu demek olur.

        • Yanlış ve bilinçsiz dilatasyon yapılması yapıya nasıl zararlar verebilir?
        • Sıcaklık değişimi (arttığı veya azaldığı) zaman ne meydana gelmektedir?
        • Ne kadar uzunluktan sonra yapı bir bütün olmaktan çıkarılarak ayrı bir yapı şeklinde inşa edilmelidir?

        Ülkemizde son yıllarda yapıların pek çoğu beton ağırlıklı malzemelerden yapılmaktadır ve bu nedenle aşağıda bu konu ile ilgili sorulara cevap aranacaktır.

        • Betonarme nedir ?
        • Betonarme diğer yapılara göre daha fazla kullanılmaktadır ?
        • Asansörlerin kat sayısına göre belirlenmesinde ki kriterler nelerdir.  Şöyle ki, 5 kattan  sonra asansör o binada olmalıymış fakat bu dönemde 3 kattan sonra asansörün olması gerekmektedir?
        • Kat yüksekliğinin azalmasının sebebi nedir ve bu düşüşü neler tetiklemiştir? 

        Dilatasyon, bir yapı projesinde aynı yere 2 farklı kolon koyarak 2 farklı binaymış gibi statiklendirilerek inşa edilmesine denir. Dilatasyonun oturması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. 

        • Neden bu süre gereklidir?
        • Kolon bu sürede ne gibi aşamalardan geçmektedir?

        Binaların köşelerinde bulunan 3’lü bileşim noktalarında incelmenin önemli olduğundan bahsedilmektedir. Binanın içinde katmanlara nüfuz eden nem, bina kenarlarında rutubet ve küfe neden olur.

        • Rutubeti önlemek için neler yapılabilir ve önleyici kesin çözüm var mıdır?

        Aşağıda ki zemin türleri arasından hangi zemin türleri üzerinde daha çok bina varsa o bölgede bilinçli yapılanma olmuştur denilebilir? Kısaca açıklayınız.

        • Yüksek Tepelik Zemin,
        • Çevresine Göre Çukur Yerleşim,
        • Eğimin %20’den Fazla Olduğu Yamaçlar,
        • Sulu Zemin, Dere Yatağı ve
        • Dolgu Zemin

        Binaların taşıyıcı sistem özellikleri neleri kapsamaktadır?

        • Hangi tür yapılaşmalar depreme karşı daha koruyucudur?
        • Türkiye’de yapılaşma oranlarına bakıldığında ne söylenebilir?
        • Günümüzde hastane binaları inşa edilirken hangi malzemeler kullanılır ya da kullanılmalıdır?


        No comments:

        Post a Comment

        Ders 01: Haftanın Ödevi

        ÖDEV